In Zuidoost zijn duizenden mensen mede afhankelijk van voedselhulp, verzorgd door tientallen informele initiatieven. Hoe is het voor de ontvangers van deze hulp om voedsel te ontvangen dat je niet altijd zelf kiest? En nu de donoren de coronahulp afbouwen, rijst de vraag, hoe verder? En hoe kunnen we de gezondheidskloof verkleinen: het enorme verschil in gezondheid tussen arm en rijk als gevolg van slecht voedsel? Zuidoost kent een rijke traditie van buurtinitiatieven en een spirit van samen aanpakken. Liggen hier kansen om Amsterdam Donutstad gewoon te gaan doen en te investeren in een circulaire economie in Zuidoost? Met goede voorbeelden uit andere stadsdelen kijken we naar de nabije en verdere toekomst voor het stadsdeel Zuidoost, waar eten in alle opzichten centraal staat.
In dit programma belichten we verschillende perspectieven over de voedselhulp in Zuidoost. Ten eerste zitten aan tafel Dirk de Jager en Evelien de Hoop. Dirk de Jager is stadsdeelbestuurder van Zuidoost en houdt zich onder andere bezig met duurzaamheid en circulaire economie. Evelien de Hoop werkt aan de Vrije Universiteit en komt vertellen over het belang van gezond voedsel voor juist kwetsbare groepen.
Daarnaast zullen aan tafel schuiven Maureen Hubbard van Stichting Carabic, Tim Doornewaard, initiatiefnemer van Het Keuken Collectief, en Arun Swami Persaud, projectleider van stadlandbouwprojecten in Zuidoost. Zij zullen vanuit hun ervaringen in de praktijk bespreken hoe de inzichten van Dirk en Evelien kunnen worden toegepast in Zuidoost. Wat is de volgende stap als het gaat om voedselinitiatieven in Zuidoost?
Ten slotte vertelt Rizairis Lacroes van het GroenplatVorm Zuidoost over het project dat het platform op deze avond aftrapt.
Lees hier meer over de voedselinitiatieven in Amsterdam tijdens de coronacrisis, waaronder Het Keuken Collectief.
De Omarmprijs is overhandigd aan de mooiste Amsterdamse initiatieven voor het bestrijden van armoede in de stad. De winnaar van de hoofdprijs is Stichting Carabic uit Zuidoost.
Mensen met obesitas en diabetes hebben een grotere kans om op de ic terecht te komen. We moeten gezonder leven, stellen Jutka Halberstadt en Jaap Seidell, door middel van bijvoorbeeld lokale voedselsystemen dat gezond eten stimuleert en het consumeren van ongezond voedsel ontmoedigt.